האמה טומה

הסופר והמשורר האמה טומה נולד באדיס אבבה במאי 1949 בשם איאסו עלאמיהו. הוא למד משפטים באוניברסיטת אדיס אבבה, אבל הורחק ממנה לצמיתות בשנת הלימודים האחרונה משום שהשתתף בהפגנה נגד הקיסר היילה סלאסי. מכאן והלאה, גם לאחר שנמלט ממולדתו, מעולם לא חדל להיות מגויס למאבק למען כינון דמוקרטיה באתיופיה ולמען עשיית צדק עם אזרחיה.

הוא נטל חלק בהתארגנויות פוליטיות וחבר לאקטיביסטים וללוחמי גרילה, ועם צאתו מאתיופיה, ב־ 1969 , החל משתמש בשמות בדויים כדי להקשות את המעקב אחריו. אחד מהם היה האמה טומה, שמשמעותו באמהרית: הכול בסדר. הוא חי במדינות שונות באפריקה ובאירופה, אבל ההסוואה הזו לא תמיד עזרה. שישה חודשים, למשל, ישב האמה טומה בכלא בסודן, ולאחר מכן גורש לאלג'יר. את ביתו קבע האמה טומה בצרפת. הוא נשוי ואב לבת, ומתגורר סמוך לפריז.

לאורך השנים פירסם האמה טומה שירים וטורים, כחלק בלתי נפרד מפעילותו הפוליטית. הוא כתב באנגלית ובאמהרית על מולדתו המיוסרת, וביקר בחריפות את מנהיגיה. כתיבה זו, לצד האקטיביזם הפוליטי, הפכה אותו לפרסונה נון גרטה בשלושה משטרים באתיופיה.

כתיבת פרוזה, כך סיפר האמה טומה בריאיון ל"הארץ" באוגוסט 2008 , "נפלה עלי במקרה". היתה זו מודעה של הבי־בי־סי, המכריזה על תחרות סיפורים קצרים, שגרמה לו לכתוב, וגם לשלוח, את הסיפור "נקם"(המופיע ב"פרשת המכשף הסוציאליסט"). אם עד כה כתב רק שירה וטורים פובליציסטיים סאטיריים, הרי שמאז נפתח עבורו גם נתיב הפרוזה. פרוזה שנרתמה גם היא לנושאים שמעסיקים אותו כל חייו. את קובץ הסיפורים שמופיעים ב"פרשת המכשף הסוציאליסט" כתב בראשית שנות השמונים בשפה האנגלית.

ספרו הראשון של האמה טומה, Of Spades and Ethiopians , הוא ספר שירה שפורסם ב־ 1991. אחריו פורסמו "פרשת המכשף הסוציאליסט" (1993) וספר השירים Eating an American And Other Poems (1995). ב־ 1999 פורסמו לראשונה שני ספרים שלו באמהרית: Habeshigna , שיריו באתיופית בשני כרכים, והרומן Kedada Chereka. ב־ 2002 יצא לאור ספר המאמרים African Absurdities: Politically Incorrect Articles, שבעקבותיו הגיעו שניים נוספים:Give me a Dog's Life any Day: African Absurdities II (2004), Democratic Cannibalism: African Absurdities III (2007). בין לבין, ב־ 2006, ראה אור ספר סיפורים קצרים נוסף: The Case of the Criminal Walk and Other Stories.

כמה מספריו של האמה טומא תורגמו לאיטלקית ולצרפתית. באתיופיה נאסר עד היום לפרסם את כתביו.

1 תגובה

פינגבקים וטרקבקים

  1. […] לקריאה נוספת על האמה טומה. […]

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן