מוחמד יונוס

מוחמד יונוס נולד ב-1940 בכפר בצוּאה שבמחוז צ'יטגונג, בנגלדש, השלישי מבין 14 ילדים. אביו היה צורף.

כשהיה בן ארבע עברה המשפחה להתגורר בעיר הנמל צ'יטגונג, שבדרום בנגלדש. הוא התקבל ללימודים בבית הספר היוקרתי בעיר, הסמוך לקולג' צ'יטגונג, והיה חניך נלהב בקבוצת הצופים. בהמשך נטל חלק גם בפעילויות אמנותיות, ובין היתר עשה חיל בשיעורי משחק.

ב-1957 הוא נרשם ללימודי כלכלה באוניברסיטה של דאקה, בירת בנגלדש, והשלים את לימודי התואר השני. הוא היה לעוזר מחקר, מרצה לכלכלה בקולג' בצ'יטגונג ובמקביל הקים מפעל רווחי לאריזות.

ב-1965 זכה במלגת פולברייט ללימודים בארצות הברית, ונסע לאוניברסיטת ונדרבילט בנאשוויל, טנסי. הוא חי בארצות הברית עד 1972. במהלך מלחמת השחרור של בנגלדש, ב-1971, הפעיל יונוס מרכז מידע למתרחש במולדתו, שכלל גם פרסום עיתון מביתו שלו, כדי להגביר את התמיכה בשאיפות העצמאות של בנגלדש ולשחרורה משלטון פקיסטן.

בתום המלחמה שב יונוס לבנגלדש ומונה כחבר בוועדת התכנון הממשלתית. הוא פרש מרצונו ובחר לחזור לאקדמיה בתור ראש הפקולטה לכלכלה באוניברסיטת צ'יטגונג. הוא החל לעסוק במלחמה בעוני לאחר הרעב הגדול שפקד את בנגלדש ב-1974. ב-1976 הקים את בנק גראמין, בנק שעל פעילותו זכה בפרס נובל.

ב-2006 היה יונוס לבנגלדשי הראשון שזכה בפרס נובל, ומפעלותיו זיכו אותו בשלל פרסים ותוארי כבוד נוספים ברחבי העולם.

במהלך שהותו בארצות הברית פגש יונוס את אשתו הראשונה, ורה, בת למהגרים רוסים וסטודנטית לספרות רוסית. לאחר לידת בתם מוניקה, ב-1979, הם התגרשו. יונוס נישא בשנית לאפרוזי, היום פרופסור לפיזיקה, ולשניים נולדה בת, דינה אפרוז.

בשנת הזכייה בנובל השתתף יונוס בקמפיין שקרא לשיפור איכות השלטון בבנגלדש ולמען נקיון כפיהם של המתמודדים. בהמשך, שקל יונוס להיכנס בעצמו לפוליטיקה. בפברואר 2007 הוא פירסם מכתב גלוי ביומון הבנגלדשי "דיילי סטאר" ובו שאל לדעתם של הקוראים לגבי הרעיון שלו להקים מפלגה שתפעל לטובת שלטון תקין ומנהיגות ראויה. כעבור שבוע הכריז יונוס על הקמת מפלגת נאגוֹריק שאקטי – כוח האזרחים, אך במאי אותה שנה הודיע כי הוא נסוג מהיוזמה הזאת.

נוסף על "עולם ללא עוני" פירסם יונוס עוד חמישה ספרים שעניינם כלכלה לטובת מיגור העוני, וב-1996 ראה אור ספר עליו ועל בנק גראמין, מאת דייוויד בורנסטין.

1 תגובה

פינגבקים וטרקבקים

  1. […] לקריאה נוספת על מוחמד יונוס. […]

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן