ז'ול ורן

ז'ול גבּריאל ורן נולד ב-1828 בעיר נאנְט שבצרפת. אביו, פיר, היה עורך דין, ואמו, סופי אלוט, הית בת למשפה של בוני אוניות ורבי חובלים. אביו של ורן ייעד לו קריירה של עורך דין, אך ז'ול מיאן לעשות דבר מלבד הכתיבה.

ב-1848 הוא עבר לפריז, לכאורה כדי ללמוד משפטים, ולמעשה כדי לקדם את הקריירה הספרותית שלו. בפריז פגש את ויקטור הוגו ואת אלכסנדר דימא שעודדו אותו לכתוב רומנים היסטוריים, סוגה ספרותית שהייתה פופלרית באותה עת; אולם ורן תיעב את סוגת הרומן ההיסטורי והחל לחבר מאמרים, סיפורים קצרים ומחזות.

אחד ממחזותיו, "הקנים הרצוצים", הועלה על הבמה ב-1850. באותה השנה גילה אביו של ורן כי בנו נטש את לימודי המשפטים, ובעקבות זאת הפסיק לשלם את קצבת המחיה שלו, וורן נאלץ להתפרנס ממכירת סיפוריו.

ורן נישא להונורין דוויאן, אלמנה ואם לשתי בנות. אביו שכנע אותו לקחת עבודה כברוקר, אך אשתו עודדה אותו להמשיך לכתוב. בשנת 1861 נולד בנו, מישל ז'אן פייר.

שנים רבות המשיך ורן לכתוב בלי לקצור הצלחה, עד שב-1863 כתב את הספר "חמישה שבועות בכדור פורח", הראשון בסדרה מצליחה של 63 סיפורי הרפתקאות ופנטזיה.

בתחילה דחו בתי ההוצאה לאור את הסיפור בנימוק שהוא מדעי מדי ואינו מלהיב והרפתקני דיו, אבל לבסוף נמצאה לו ההוצאה –  ז'ול הצל, המו"ל שהיה בין השאר המו"ל של ויקטור הוגו ושל ז'ורז' סנד, פרסם את הסיפור. הסיפור תורגם ללשונות רבות, וורן נהפך בן לילה לאדם עשיר ומפורסם.

במהלך 25 השנים הבאות פורסמו סיפוריו של ורן בהמשכים דו שבועיים במגזין של הצל, ועם תום השנה הוצאו לאור כספר.

ורן נמשך אל התגליות ואל התאוריות המדעיות החדשות של תקופתו וגילה בהן עניין רב. יצירותיו השונות – ובהן"מסע אל בטן האדמה" (1864), "אל הירח" (1865), "20 אלף מיל מתחת לפני המים" (1870) ו"מסביב לעולם ב-80 יום" (1873) – משקפות את התשוקה הזו, והן זיכו אותו בתואר אבי ספרות המדע הבדיוני המודרני. חלק מן ההמצאות בספריו התגשמו במציאות והן חלק בלתי נפרד מן החיים המודרניים, וביניהן כלי רכב הדומים למטוס, חללית, צוללת, ומכשירים דמויי מזגן וטלוויזיה.

הודות לרוח ההרפתקנית והנועזת, הנופים המרהיבים וההמצאות הטכנולוגיות המקוריות של סיפוריו, הם זכו לאינסוף עיבודים לקולנוע ולטלוויזיה.

כיום נחשבים כל כתביו של ורן – ולא רק ספרי המדע הבדיוני שלו – לקלאסיקה עולמית ממדרגה ראשונה, והם מאוגדים בכרכים מהודרים ובמהדורות ובתרגומים רבים.

ורן נפטר ב-24 במרץ 1905 בעיר אמיין בצרפת.

1 תגובה

פינגבקים וטרקבקים

  1. […] לקריאה נוספת על ז'ול  ורן. […]

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן